Det har varit en sval juli. Inte den tunga, varma jag brukar få uppleva då jag går in på ett nytt levnadsår. 57 nu. Svårt att ta in. Känner mig fortfarande som 37. Våren kom och gick i ett kaos av covid, permitteringar, restriktioner och en osäkerhet på morgondagen och framtiden. Tiden har nött dagarna. Nu drar juli sitt sista andetag. Var är vi om ett år? Hur ser det ut då? Tur man inte vet.
Det känns som om livet accelererar ju fler år som packar in under mig. När jag var barn upplevde jag ett sommarlov som oändligt långt. Nu går ett helt år i en rasande fart. Om jag ska utgår från vår medellivslängd så är den nedre delen i mitt timglas betydligt mer fylld än den övre nu. Hur mycket mer har jag ingen aning om. Egentligen vet ingen av oss vet hur mycket sand det är kvar i vår övre del av timglaset. Tur man inte vet.
En person försvann ur mitt liv i helgen. Och jag kommer aldrig att glömma honom. Han har betytt en hel del för mig. En man jag hållit kär, men som jag inte varit kär i. Om du förstår skillnaden. Vissa människor kommer alltid att ha en plats i ens hjärta, men inte i ens liv. Och det är ok. Vi visste båda att det var så för oss. Vi spelade med helt öppna kort. Vi hade helt olika mål i livet. Men våra vägar korsades och ett tag slog vi följe. Tills han behövde vika av. Det var rätt av honom att göra det. Hans timglas var betydligt mer fyllt i den övre delen.
Men vad som än händer har jag mina vänner. En annan typ av relationer som fungera lite annorlunda än de man har med älskarna i sitt liv. Funderade en del kring de vänner som finns och funnits i mitt liv. En del stannar en kort tid, andra längre, en del för alltid. Jag känner en tacksamhet och glädje för de vänner som finns i mitt liv. Som får mig att skratta och må bra. Som jag kan vara mig själv med. Som inte dömer och kritiserar. Som lär mig så mycket om mig själv. Som jag kan diskuterar med. Som jag kan fråga om råd. Som jag kan vända och vrida på tankar och åsikter ihop med. Vi behöver inte tycka lika, leva lika eller rösta lika, men vi måste respektera varandras olikheter.
Mitt sätt att leva passar mig. Inte resten av mänskligheten. Och jag återkommer till det jag lovat mig själv i många år. Att inte göra avkall på min person och det jag vill för att passa in i andra människors mallar och ramar. Att inte låta någon annan tala om för mig hur jag ska leva mitt liv. Att så länge jag försörjer mig och inte skadar någon annan är jag fri att leva precis som jag önskar. Att stänga dörren för de som inte gillar mitt sätt att leva och tar sig rätten att kritisera det. Att inte låta någon hindra mig från att bli lycklig på just det sätt jag vill. Och varje dag får jag påminna mig själv om att detta gäller mitt sätt att vara mot andra människor in return.
Jag gjorde ett inlägg på mina sociala medier i veckan rörande mitt val att leva själv. Eftersom det fick många att reagera fick det mig att fundera vidare runt detta och varför jag tagit beslutet. Jag är medveten om att alla har olika syn på det där med förhållande. Många har hittat en partner som gör dem lyckliga. Gott så. Detta är mina tankar.
Tvåsamheten ses av många som det ultimata sättet att leva. Hela vårt samhälle är uppbyggt så. Automatiskt tänkte jag också så som ung och ifrågasatte det inte. Klart jag skulle leva ihop med någon, man och barn och hela grejen. Men ”den rätte” uppenbarade sig aldrig. Och jag hade inte drivet att leta efter någon för jag var så nöjd med mitt liv som det var. Ju mer åren gick desto mer förnöjd blev jag och jag var en mycket tillfreds singel.
Vad jag inser är att många inte tror att det är så. Antagligen för att de själva fungerar så. Att det är en sorg hos mig att inte ha hittat någon. De flesta utgår automatiskt från att jag letar efter en partner. Inget kunde vara mer fel. Jag kommer aldrig mer att leva ihop med någon. Och just nu är inte ens ett förhållande något jag har lust att gå in i. Skulle jag mot förmodan träffa någon där alla stjärnor står rätt, så kommer jag trots det aldrig att leva ihop med den personen.
Särbolivet är underskattat enligt mig. Jag är av den övertygelsen att kärleken mår bra, kanske till och med bäst, av lite avstånd. Alla de där små egenheterna man har, och som till en början upplevs lite charmiga, blir väldigt tydliga när man lever nära. De riskerar att bli irritationsmoment istället. Jag tror respekten för den andre blir större när inte vardagens bestyr får ta över relationen. Jag vill inte behöva kompromissa om viktiga saker i mitt liv. För kompromiss i sambolivet har för mig blivit synonymt med att avstå något. Det tänker jag aldrig mer göra. För mig ska det finns en glädje och en lust i att ses, inte ett måste.
Jag har dessutom aldrig velat ha barn. Att det är provocerande för en del är tydligt. Jag har fått kommentaren att det är ett stort ställningstagande. Jag tycker det faktum att skaffa barn borde vara det stora ställningstagandet. Någon kommenterade: ”Tänk om du ångrar dig när du blir gammal”. Det är väl den sämsta och mest egoistiska anledningen någonsin att skaffa barn, tänker jag. Mitt svar: ”Tänk om du ångrar dig…”
Inga val jag gör kommer att vara 100%. Det finns alltid pro and cons med allt. Ibland när tillvaron skaver så säger jag till mig själv: ”du har själv valt ditt sätt att leva och det innebär inte alltid att det kommer att vara 100%. Det går att välja om. Vill du det?” Och det vet jag att jag inte vill. Jag lever själv, men jag är inte ensam. Jag får ta ansvar för att ha goda och bra vänner i mitt liv. För jag tror att det finns två önskningar inom oss. Vi vill och har ett stort behov av att vara själva, men vi vill också tillhöra ett sammanhang. Jag tror att detta driver många in i förhållanden de egentligen inte skulle vara i och det får andra att stanna kvar i relationer de skulle lämnat för längesedan. Och jag tror också att det får en del att gå runt och längta efter ett förhållande för de tror det är frälsningen.
Jag är övertygad om att den viktigaste relationen jag har är den med mig själv. Det är den jag behöver jobba på hela tiden. Ta hand om mig själv. Fysiskt och mentalt. Försöka vara mitt bästa jag. Hitta glädjen. Acceptera mig själv. Älska mig själv. Och göra de saker jag själv vill. Jag säger inte att detta inte går om man lever med en annan människa, men jag tror det kan vara svårare. Jag upplever att många sätter relationens bästa före sitt eget. Jag gjorde det själv. Jag hörde en gång en kvinna säga att hon så gärna ville träffa en man som hade en båt så hon kunde få komma ut på havet igen. En annan vid bordet svarade och ifrågasatte varför hon helt enkelt inte skaffade sig en båt själv. En enkel liten båt som ger henne precis det hon vill och behöver till den kostnad hon har råd med. På det hade hon inget svar. Och det är just det som är grejen. Gör det bara. Jag får inte låta ekonomin styra mina möjligheter att göra det jag vill i livet. Nåja till viss del måste jag ju göra det, men jag menar inom ramen för vad just min ekonomi tillåter. Jag ser därför ständigt över mina kostnader. Skär ner på det jag kan och lever ekonomiskt så det blir pengar över till det som är viktigt.
Sedan fyra år är jag tillbaka i mitt älskade singelliv. Jag är inte ensam. Jag har massor av vettiga relationer – med både vänner och män. För missförstå mig inte, jag älskar män! Och jag vill ha dem i mitt liv. Det är bara det att jag inte vill leva ihop med dem. Can’t live with them, can’t live without them… som man säger.
Jag tar för vana att duscha för öppet fönster varje morgon. Det varma vattnet och den något svalar morgonluften mot huden. Det är en sensuell känsla. Jag ser cypressen, lärken och palmerna vars blad ger skuggor på grannhuset. Jag hör plan som lyfter från flygplatsen. Hör duvan som kuttrar i cypressen. Och cikadorna som börjar spela. Det faktum att någon kan se mig, det bjuder jag på.
Tråcklar oss ner på serpentinvägarna mot Promenaden. Höga murar. Frodig bougainvillea som ramlar över. De typiska stenhusen med sina fönsterluckor Tar motorvägen. Ser skyltarna: Marseille – Aix en Provence – Toulon – Cannes. Tar avfarten mot Grasse och Cannes. Ska äta lunch med Fredos ”dotter” i Le Cannet.
Restaurangen ligger på ett litet torg i de äldre delarna av byn. En brunn i centrum. Höga lövrika plataner skuggar. Deras släta kamouflagemönstrade stammar är så vackra. Vi är en bit upp på kullarna ovanför Cannes. Man kan se Medelhavet långt där nere. Cikadorna är igång för fullt. Högt och ljudligt gnisslar de överallt i träden och buskarna. The soundtrack of summer in Provence.
Vi dricker rosé med isbitar. På de flesta restauranger får man automatiskt ett glas med isbitar till vinet. Jag äter en caesarsallad. Fredo tar bläckfisk och Tiphany en tomat/burrata.
Hettan inne i bilen är som en vägg när vi öppnar dörrarna ett par timmar senare. Står kvar en stund utanför för att blåsa igenom. Föredrar detta alla dagar i veckan istället för att sätta sig i en vinterkall bil. Försöker minnas hur det känns med -10 grader i en bil om morgonen. Med mörker och frostiga rutor som ska skrapas. Och andedräkten som rök ur munnen. Lyckas inte…
Hittar en liten led som går från hamnen i Nice till Villefranche, en liten by som jag alltid tyckt mycket om och som ligger vid en mycket djup havsvik mellan Cap Ferrat och Mont Boron. Bestämmer mig för att vandra den. Det är en varm dag. Den varmaste sedan jag kom. Jag har ryggsäcken med mig. Packar den med vatten och en powerbank. Drar på mig en rejäl dos med solskydd och mina sneakers. Tar spårvagnen till hamnen och börjar gå.
Klipporna är vita och taggiga, inte mjukt rundade av vågorna. Antar att det är kalksten. Folk hoppar från dem rakt ner i havet. Det är högt, men det är djupt här. Det stupar brant. Det är Alpernas västligaste utlöpare som sträcker sig ut i Medelhavet. Jorden är röd och järnrik. Här växer kaktus, palmer, cypress, pinje och knotiga olivträd. En helt annan vegetation än jag är van vid från mina vandringar hemma i Göteborg.
Havet skiftar i alla turkosa toner som finns på paletten. Från ljust glasgrönt till mörkt blågrönt. Så ser inte västerhavet ut där hemma. Små ödlor kilar snabbt ut och in bland stenarna. Cikadorna är högljudda, det är ett av de starkaste ljud frambringas av insekter. Det är hanarna som låter. De gör det för att locka till sig honor. De är svåra att se, då de anpassar sig bra till omgivningen.
Hus har byggts på hyllkanterna som stupar ner mot havet. Deras utsikt är vidunderlig. Portarna till garagen ligger precis vid trottoaren om huset ligger utmed en väg. Eller så är det en smal och brant stupande liten väg som man kan köra ner på som tillhör huset. Det är hus både ovanför och nedanför mig. Hur är det att bo långt ner här när det är full storm? För vågorna kan bli riktigt höga. Är havet djupt får de kraft och växer sig stora. Jag har sett dem kasta sig in över stranden och Promenade des Anglais med full styrka. Det är mäktigt men skrämmande att se.
I Villefranche hittar jag en restaurang i skuggan med utsikt över bukten och ett litet kapell. Jag ser Saint-Jean-Cap-Ferrat på andra sidan. Jag kan se Villa Nellcôte därborta. Den ägdes en gång av Rolling Stones. Det var där de spelade in Exile on Main Street som släpptes 1972. Jag beställer en pizza med parma, ruccola och parmesan. Till dessert tar jag ett glas rosé. Med isbit. Jag fyller på med 2 liter vatten. Sedan går jag Basse Corniche tillbaka till Nice.
På kvällen tittar vi på ”Jean de Florette” på TV. Jag tror det är den bästa film jag någonsin sett. Den och dess del 2, ”Manon de Source”. Filmen är gjord på Marcel Pagnols berömda romaner med samma namn. Huvudrollerna innehas av Yves Montand, Daniel Auteuil och Gérard Depardieu. Det talas franska med en så grov provencalsk dialekt att jag har lite svårt att följa ibland men jag blir alldeles hänförd av att höra det igen.
Och sen sitter jag helt plötsligt på flygbussen in till Göteborg.
”Du ska alltid tänka: Jag är här på jorden denna enda gång! Jag kan aldrig komma hit igen! Och detsamma sa Sigfrid till sig själv: Tag vara på ditt liv! Akta det väl! Slarva inte bort det! För nu är det din stund på jorden!”. Wilhelm Moberg
Flygbussarna går lika sällan som planen nu. Är tidspessimist och är vid hållplatsen alldeles för tidigt. Det är morgonkyligt. Fukten kryper uppför benen. Lite nattgrus kvar i ögonen. Och en trötthet med outtänjda leder i kroppen. Den man får när man gått upp tidigare än man är van.
Ombord dricker jag kaffe och pratar med mina kollegor i bakre galleyet. Båda lika välbehövligt. Mera kaffe på crewbase. Får allt att kännas lite som vanligt. Lite. Messar med en kollega och kursare som bjuder in mig till sig. Hoppar på bussen mot Uppsala. Kliver av i Knivsta. Hon möter mig och vi åker hem till henne. Träffar man och barn. Dricker mera kaffe och snickesnackar.
Följer förändringarna i antalet pax på flighten. Som mest uppe i 178 av 180. Sen nere i 173. Alla kommer inte att checka in. Det är alltid en del ”no shows”. Pustar ut när jag ser att jag kommer med. För oss som arbetar på bolaget och flyger på personalbiljett gäller standby. Vi kommer med i mån av plats. Och nej, vi reser inte gratis, men vi har personalpris. Det är förmånligt. Du kan också köpa biljett med garanterad plats, men då kostar det mer. SAS har låtit oss i resurspoolen behålla denna möjlighet året ut, trots att vi inte arbetar just nu. Under normala omständigheter måste du arbeta ett visst antal timmar/månad för att komma i åtnjutande av personalbiljetterna. Är man fast anställd har man alltid denna förmån.
Har köpt med mig en kycklingwrap med parmesan som jag äter en bit in i flighten. Tittar på ”Marcella” på iPaden samtidigt. Går sådär med munskyddet på. Glömmer att dra ner det en gång. Drar inte ner det tillräckligt långt nästa. Kycklingbitar och sallad trillar över mig. Plockar och borstar. Min sätesgranne är en ung australiensare. Han är på väg till Monaco. Jobbar på en av alla de jätteyachter som cruisar runt i Medelhavet på sommaren och i Karibien på vintern. – När jag bodde i Nice på 80-talet brukade jag dejta killar som dig, informerade jag honom.
Ser hela Côte d’Azur under oss när planet gör en högergir och börjar inflygningen mot Nice. Fullkomligt älskar denna vy. Solen är på väg ner och rullar ut en gyllene matta tvärs över bukten utanför Cannes. På kvällen dricker vi aperol på terrassen och catchar up, mon frère et moi.
Grannarna i huset bredvid har nedrullade jalusier. Ingen ser tänker jag och tar morgonduschen med öppet fönster ackompanjerad av en kuttrande duva i cypressen utanför. Tar bilen till Monoprix för matinköp. Det är något speciellt att handla i ett annat land. Nya varor. Annorlunda varor. Äter lunch på terrassen i skuggan. Tomater och burrata. Cikadorna gnisslar högljutt nerifrån buskarna i trädgården. det är ett tecken på värme. De spelar inte om tempen är under 25 grader.
Går in till stan ensam. Stryker runt på gator och i kvarter jag känner. Behöver få in Nice i mitt omlopp. Här lyssnar jag inte på bok eller musik när jag går. Här vill jag se, höra, lukta och känna mina minnen. Inte enbart nostalgiskt utan enkelt välgörande. Högt mellan husen i Vieux Nice pilar stora gäng av svalor. Snabba är de. Och högljudda. De tjuter av liv.
Kroppen är konstant täckt av ett tunt lager svett. Håret blir fett av att röra axlarna som är välsmorda mot solen. Jag kan sitta länge på en bar med en kaffe och en stor flaska vatten. Låren får ett rutigt mönster av de flätade stolarna.
På kvällen äter vi på Cours Saleya. Det är där man har blomstermarknad på morgonen. Här ligger många restauranger och barer. Jag går alltid hit. Jag gillar Vieux Nice. De trånga gränderna med skugga och svalka.
Jag vet att jag alltid hittar Jacques på Rue Biscarra. Han äter alltid där. Jacques har rutiner som han aldrig ändrar. Vi sitter i flera timmar, äter och pratar om allt. Han är en vandrare, som jag. Nästa gång, när jag ska ha mer tid, ska han ta med mig på en av sina långa hikings utmed kusten.
Med Christina och Fredo ser jag solen gå ner uppifrån Astons rooftop bar. De mjuka pastellfärgerna som kommer när den sakta försvinner. Medelhavet med sin obrutna horisont. Nedanför oss, taken och kyrktornen i Vieux Nice. Det är 35 år sedan jag lärde känna dessa två personer. Vi äter på stället där vi träffades. Stället som var ”the place” då, i mitten på 80-talet. Där vi kände alla, både de som ägde det, jobbade där och många av de andra som hängde där. Där det skedde ett otäckt mord på ägarens ene son.
De som kom för att öppna på morgonen möttes av en olåst dörr. De såg blodspår som ledde nerför trappan och där fann de honom, ihjälhuggen på toaletten. Man kunde aldrig binda någon till mordet. Det är fortfarande olöst. Helt säkert var det maffia inblandat. Varje gång jag kommer dit tänker jag på det. Det var så chockerande när det hände.
Boken jag har med mig ligger så gott som oläst vid sängen. Jag somnar långt innan jag hunnit genom en sida. Värmen tar på krafterna på ett sätt jag inte riktigt vant mig vid. Det kommer jag inte att hinna denna gången heller.
Lyssnar på Christian Kjellvander i soffan. Hans vemodiga, tunga musik ackompanjerar fint till allt det grå och fuktiga utanför fönstret. Lite americanastil fast med svensk touch. Min typ av musik. Älskar Homeward Rolling Soldier, Drunken Hands, The Valley, Loneliest Woman in the World och allt däremellan. Vädret har vänt. Det är svala, nästan kalla, vindar och plötsliga regnskurar. När jag tittar på prognoserna för de kommande dagarna vill jag bara dra ett täcke över huvudet. Det håller i sig för alldeles för länge. Hela nästa vecka. Lusten att bara sätta mig på ett plan och dra iväg blir enormt stor.
Öppnar min SAS iPad och kollar flyg till Nice. Vi som är i resurspoolen har ju fått behålla våra ID-biljetter, alltså personalbiljetter, hela året trots att vi inte kan flyga de timmar som egentligen krävs för att vi ska få använda oss av detta. Det är jag mycket glad för. Det går ett den 8:e från ARN. Skulle passa… Kommunicerar med min ”brorsa” därnere. Mitt rum står redo får jag till svar.
Byggställningarna runt vårt hus har börjat tas ner nu. Jag har fått den fria utsikten tillbaka i halva lägenheten. Balkongen är fri. Ägnade stor del av fredagen åt inköp, sätta ihop möbler och fixa i ordning därute. Den är svårmöblerad, ”ballen”, då den är både lång och smal. Funkisbalkonger är det. Jag letade länge på nätet innan jag hittade något som kunde passa och som jag kunde tänka mig. Jag vill ju också försöka få till det så man kan sitta där några stycken samtidigt. Tycker jag fick det till slut. Nu kan jag vistas där igen även om jag ”fusksuttit” där på helgerna när det inte arbetats. Paula och jag invigde med prosecco och chips tills regnet jagade in oss. Livet blir verkligen mycket lättare när vädret är soligt och sommar.
Jag fortsätter att kolla min iPad efter flighter från Nice. Det visar sig vara svårare att hitta en passande hem. Den 13/7 finns en bra, men då blir det få dagar därnere. Men det kanske blir bra. Det kanske räcker med det just nu. Ok, så vad har jag som jag måste göra de närmaste dagarna? Kan jag dra till Nice den 8:e? Det är bokföring Q2 för mitt eget bolag. Det kan vänta. Måste inte vara klart nu. Ska till Mats i Högsbo en dag och jobba. Det kan jag göra på måndag. Persienner ska också monteras på måndag, men på eftermiddagen. Då kan jag åka till Mats på fm. Ska till Bjurfors 15/7 och skriva på köpekontrakt på senast sålda lägenheten. Det kanske någon annan i styrelsen kan göra i mitt ställe om jag inte kan komma hem till dess. Vi har första styrelsemötet med nya BRF styrelsen den 16/7. Då måste jag vara hemma igen. Ordförande måste vara på plats.
Åhhhh, vad det suger till i magen. Jag vill ner till mina vänner i Nice. Vill känna, lyssna och dofta sommaren därnere. Dricka kaffe under ett parasoll utmed Promenade des Anglais. Och ett glas rosé på Astons rooftop bar. Och långa lunchsittningar med mina vänner från förr. Svalka mig i skugga i gamla stans trånga gränder. Tänker att jag kanske ska hikea lite därnere. Det har jag aldrig gjort. Ska fixa mig lite mer kaffe och fundera vidare. Så nästa blogginlägg blir antingen ett regnigt hemmareportage eller ett soligt direkt från La Côte d’Azur. Stay tuned!