Klockan har hunnit bli strax efter fyra på eftermiddagen.
Jag betalar 100 bath för solstolen.
Breder ut handduken jag lånat på hotellet.
Slänger av mig mina flipflops som jag också lånat på hotellet.
Och så kör jag äntligen ner tårna i den varma sanden.
På det lilla plastbordet står min nyskivade mango.
Och en klase litchis.
Jag har smörjt in mig med 50-skydd trots att jag alltid sitter i skuggan.
Solglasögon och kepa på.
Nu är livet så där fint igen.
Idag jobbar jag för första gången i position 4L på Dreamlinern.
En ganska köttig position.
Hade inte tänkt mig den.
Men så blev jag tillfrågad.
Och jag gillar en liten utmaning.
Och vill alltid lära mer och nytt.
Så jag tvekade inte.
För köket i ekonomidelen är mycket.
Ca 250 passagerare som ska ha mat.
Och dryck.
Så det gäller att hålla tempot.
Allt ska hinnas med.
Vi har mycket special meals på denna utresa.
28 barn och 41 (!!) laktosfria.
Det är speciellt för Finland.
Laktosintoleransen är högre där än hos oss i övriga Norden.
Det är också några glutenfria, vegetariska och veganska meals.
Allt det ska ut före ordinarie mat.
Först barn.
Sedan alla specials.
På alla brickor med specials skriver vi vilket sätt de sitter på.
Så rätt person får sin beställda mat.
Jag önskar detta kunde förenklas.
Tänk om vi kunde ha laktos- & glutenintolerans som en kategori.
Och sedan vegetarianer/veganer som en.
Hade underlättat.
Som tur är är jag inte ensam ansvarig i köket bak.
Det hade aldrig gått.
Tina från UK är cabin manager där.
Mycket erfaren.
Så hon är nr ett.
Jag är däremot lite mer van vid det nordiska serviceupplägget än vad hon är.
Vi är ett bra team.
Även om vi är uppe luften i 12 timmar så är det mycket som ska hinnas med.
Det är dessutom viktigt att vi får vår vila.
Den ska vara 2,15 på denna flight.
Då är det tänkt att vi ska sova i bunkern.
I crewresten.
Idag har vi fem som förbeställt champagne och choklad.
Vi jobbar sex st bak.
Tina och jag tar hand om skumpan.
Mark och Mark säljer hörlurar och delar ut listor för beställningar av taxfree för hemvägen.
Maria och Sabina tar hand om betalningar för taxfreepåsarna.
Britterna är ovana vid det.
De har ingen taxfreeförsäljning så som vi har.
Med påsar på sätena.
Sen är det dags för drinkvagnarna.
Fyra börjar framifrån, i premium och går bakåt.
Fyra börjar bakifrån och går framåt tills vi möts.
Efter det är det matservering.
Och sen kaffe/te.
När det är klart plockar vi in alla brickor.
Många bygger små torn med många brickor.
Och skräpet på den översta.
Gör inte det!
Då måste vi bygga ”ner” dem igen.
Allt måste in platt och litet.
Precis så som det kom.
Logistik!
Det är en jäkla logistik så allt går in i vagnarna.
Vårt utrymme är väldigt begränsat.
Allt måste vara undanplockat och ha sin plats när vi landar.
Inget, absolut inget, får finnas löst då.
Därför försöker jag alltid stapla alla muggar när jag samlar waste.
Och krama ihop plåtburkarna.
Och få ur luften ur vattenflaskorna.
I slutändan spelar det stor roll för utrymmet på vår begränsade yta.
I hörnen längst bak i galleyet finns luckor att slänga ner waste.
Under dessa finns stora fyrkantiga sopkärl på hjul.
Dessa drar jag ut då och då för att det blir stopp i luckorna.
Sedan drar jag i skräpet underifrån tills det lossnar.
Och dråsar ner på golvet…
I det ena kärlet har den stora tjocka plastpåsen hamnat på sned.
Och waste har hamnat bredvid.
Matrester, blöta stora tepåsar, burkar, muggar, vattenflaskor…
Känner hur ris med kyckling rinner ner över handen.
Hur den där tepåsen kletar fast i handflatan…
Ruskar till.
Får bort det.
Delvis.
Det är bara att börja gräva.
Och se till att det ligger i påsen och inte bredvid.
Sedan få påsen på plats igen och se till att den sitter.
Det glamorösa flygvärdinnelivet…
Jag brukar säga att vi är som små tvättbjörnar.
Vi gräver i soporna.
Och sitter och äter bredvid dem.
För det finns inga säten specifika för oss där bak.
Vi drar ut atlasboxar och sitter på dessa och äter våra crew meals.
Och vet du, det är riktigt nice.
Det är gemytligt, kamratligt och väldigt roligt.
Mycket skratt och snack.
Alla ser fram emot värmen i Thailand.
Och vad vi ska äta.
Och göra…
Jag längtar efter den där stunden på solstolen.
Med tårna i sanden.
Och mangon.
Och den spicy papayasalladen på kvällen till middagen.
Med solnedgången
Och havet bara några meter bort.
Belöningen för händerna djupt i soporna…